Recomandări preventive: Furturi de şi din autoturisme
- Pe timpul nopţii, căutaţi să parcaţi maşina în locuri special amenajate, bine iluminate şi eventual supravegheate de camere video. Hoţii vor fi cu siguranţă descurajaţi.
- Verificaţi întotdeauna că aţi închis bine toate geamurile şi portierele când părăsiţi autoturismul, chiar dacă parcaţi în faţa blocului sau sunteţi în parcarea amenajată a unui hipermarket. Un geam lăsat întredeschis vă poate anula toate celelalte precauţii folosite.
- Nu lăsaţi niciodată cheile în contact chiar dacă intenţionţi să lipsiţi doar pentru câteva minute.
- În timpul deplasării, nu aşezaţi la vedere pe scaunul din dreapta sau pe bancheta din spate, poşete, borsete sau laptop-uri. Riscaţi ca la semafor, hoţii să vă spargă geamul lateral şi să vi le fure. Bunurile se vor ţine sub scaun/banchetă, unde nu pot fi văzute cu uşurinţă.Pentru siguranţa dumneavoastră, în timpul deplasării, păstraţi uşile încuiate.
- Nu lăsaţi pe timpul nopţii, la vedere, pe banchete, obiecte de valoare (poşete, borsete, GPS-uri, detectoare radar, CD-player auto, laptop-uri). Acestea pur şi simplu vor invita hoţii să vă spargă maşina.
- Evitaţi să păstraţi în torpedoul maşinii actele de identitate, de firmă, permisul de conducere, cartea de identitate a maşinii, asigurarea, cărţi de credit sau orice alte acte.
- Bicicletele şi moped-urile nesupravegheate, asiguraţi-le prin legare de suporţii special amenajaţi, de stâlpi, pomi, etc.
- Dotaţi autoturismul dumneavoastră cu un sistem de alarmă. Îşi va dovedi mereu eficienţa.
- Pe toate roţile şi portierele autoturismului aplicaţi dispozitive antifurt; un sistem de alarmă pe bază de senzori, ce se aplică pe geamuri şi capotă, îşi dovedeşte întotdeauna eficienţa.
- Sistemul de blocare al axului volanului este un mijloc de descurajare a hoţilor de automobile.
- Nu cumpăraţi componente de autoturism de la persoane necunoscute, chiar dacă acestea sunt oferite la preţuri derizorii - ar putea proveni din alte furturi.
- Inscripţionarea numărului de înmatriculare al autoturismului pe obiecte usor demontabile (casetofoane, genţi, oglinzi, etc.) dă posibilitatea identificării şi recuperării bunurilor sustrase.
- Asigurarea autoturismului la o societate de profil poate acoperi pagubele dumneavoastră în caz de avariere, distrugere sau furt.
Recomandări pentru locuinţele tip apartament:
- Asiguraţi o bună luminozitate în casa scării şi în faţa apartamentului.
- Dacă locuiţi la parter, asiguraţi geamurile cu grilaje metalice;
- Instriuţi-vă copiii, ca atunci când sunt singuri acasă sa nu răspundă la interfon sau să nu deschidă sub niciun motiv uşa persoanelor necunoscute chiar dacă aceştia spun ca sunt trimişi de dumneavoastră.
- Uşa de acces să fie prevăzută cu cel puţin două încuietori şi cu lanţ de siguranţă.
- Invăţaţi copiii să fie discreţi şi să nu se laude altor persoane cu achiziţiile făcute de dumneavoastră (televizor LCD, laptop, sau că aveţi sume mari de bani în casă, etc.)
- Montarea unui sistem de alarmă vă poate apăra de vizitatori nedoriţi.
- Draperiile sau jaluzelele vă pot feri locuinţa de priviri indiscrete.
- Evitaţi să vă afişaţi sau să discutaţi despre bunurile de valoare pe care le deţineţi în locuinţă (bani, bijuterii, seif, obiecte de artă).
- Dacă la uşa dumneavoastră se prezintă persoane necunoscute care pretind că sunt de la diferite firme sau furnizori (de la gaz, enel, citesc apămetre, etc.), nu le permiteţi intrarea în locuintă.
- Nu lăsaţi bilete în uşă sau mesaje pe robotul telefonic prin al căror conţinut să se subînţeleagă absenţa dumneavoastră.
- În situaţia în care cheile de la uşa de acces au fost pierdute, uitate într-un loc public sau sustrase odată cu actele de identitate, schimbaţi de urgenţă încuietorile.
- Lumina aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune pot deruta eventualii "musafiri nepoftiţi" atunci când părăsiţi locuinţa pe timpul nopţii.
Recomandări pentru case la curte:
Montarea următoarelor dispozitive de securitate:
- unui interfon la poarta de acces în curtea casei iţi “spune” cine te vizitează;
- unui sistem de alarmă conectat la dispeceratul unei firme de pază şi protecţie asigură o reacţie rapidă a reprezentanţilor acesteia şi reţinerea infractorilor;
- unui dispozitiv de supraveghere video a perimetrului locuinţei descurajează eventualii hoţi;
- unui sistem de iluminare cu senzori de mişcare în curtea casei indică prezenţa unor persoane străine;
Mai mult decât atât,
- Instituirea unui sistem de supraveghere a vecinătăţilor;
- Angajarea unei personae care să asigure permanent paza;
- Prezenţa unui câine;
- Asigurarea, pe timpul nopţii, a unei iluminări corespunzătoare a curţii, constituie măsuri eficiente de reducere a riscului victimal.
CE ÎNSEAMNĂ SĂ VĂ PROTEJAŢI COPILUL
- Fiţi prietenul copilului dumneavoastră şi nu inchizitorul său.
- Staţi de vorbă des şi prietenos cu copilul dumneavoastră, astfel încât el să aibă încredere să vă spună ce probleme are, dacă se simte speriat sau ameninţat
- Permanent acţionaţi păstrând respectul de sine al copilului dumneavoastră.
- Cunoaşteţi cercul de prieteni al copilului dumneavoastră.
- Dacă îi permiteţi copilului să meargă la joacă sau la şcoală cu telefon mobil sau bijuterii scumpe, să ştiţi că îl expuneţi riscului de a deveni victimă a furturilor sau a tâlhăriilor;
- Învăţaţi-vă copilul să nu meargă cu persoane necunoscute şi să vă spună de-ndată ce un necunoscut încearcă să-l abordeze nefiresc.
- Dacă vă spune că pierde frecvent bani sau alte valori sau dacă observaţi că sustrage bunuri din casă, e posibil să fie victima unor delincvenţi minori sau majori care percep aşa-zisele „taxe de protecţie”. Discutaţi deschis şi cu tact despre aceste aspecte şi dacă aveţi o confirmare, anunţaţi Poliţia.
- Prezentaţi copilului dumneavoastră deosebirea între dragostea arătată cuiva şi formele de abuz sexual prezentate mai sus.
- Ajutaţi-vă copilul să discute deschis despre sexualitate. Aşa vă va spune mai curând dacă a devenit sau este pe cale să devina victima unui abuz sexual.
- O astfel de victimă are nevoie de siguranţă. Ascultă-l, arată-i că-l crezi, spune-i că nu el este de vină şi că este foarte curajos.
- În acest caz, apelaţi orice secţie de Poliţie sau sunaţi la APELUL GRATUIT 112. De asemenea anunţaţi imediat Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din oraşul dumneavoastră şi în termen de 24 de ore, prezentaţi-vă la Serviciul medico-legal din localitatea de domiciliu, pentru a constata abuzul sexual şi a vă elibera certificatul medico-legal.
- Va fi oricând potrivit să le amintiţi copiilor următoarele:
- Dacă un necunoscut te abordează, evită-l. Dacă te întreabă despre un drum, indică-l, dar nu-l însoţi.
- Pentru a afla o adresă, adresează-te unui poliţist sau poştaş şi nu unui străin de pe stradă. Poţi, de asemenea, să te informezi într-un magazin.
- Nu te lăsa niciodată invitat de un necunoscut într-un local, la o petrecere sau la o plimbare cu maşina.
- Refuză orice cadou care vine din partea unui necunoscut.
- Nu însoţi niciodată singur un străin într-o casă pe care nu o cunoşti.
- Să nu faci niciodată autostopul.
- Dacă un străin te obligă să intri într-o maşină, casă etc., strigă după ajutor cât poţi de tare, apără-te cât poţi de bine, încearcă să reţii numărul de la maşină, vârsta, înălţimea, etc.
- Fereşte-te de cei care vor să intre în vorbă cu tine în gară, la toalete publice etc.
- Dacă ţi se întâmplă ceva rău ţie sau prietenilor tăi, trebuie să informezi imediat părinţii, profesorii sau Poliţia.
PROTECŢIA MINORILOR ÎN RAPORT CU INTERNET-UL
Accesul tinerilor la tehnologia informatică, aflată în plină expansiune, comportă riscuri victimale majore, fapt ce reclamă adoptarea unor măsuri de precauţie adecvate.
În absenţa unei Poliţii Informatice, care să împiedice accesul copiilor la site-urile dăunătoare: pornografice, a celor care prezintă imagini violente (a se vedea moda filmuleţelor cu scene de violenţă în şcoli) sau la chat line-urilor prin care potenţialii pedofili pot obţine facil informaţii personale despre fiica sau fiul Dsv., vă sfătuim să:
- Încercaţi să cunoaşteţi toate aspectele folosirii internet-ului de către copiii Dvs. fără a exercita un control excesiv;
- Navigaţi împreună în reţea, iar dacă nu sunteţi foarte experimentaţi, încercaţi să învăţaţi împreună;
- Învăţaţi-i pe copiii Dvs. să nu furnizeze date personale de identificare şi să nu folosească fără permisiunea Dvs. cartea de credit;
- Instalaţi computer-ul într-o cameră accesibilă tuturor membrilor familiei, nu în camera copiilor;
- Informaţi-i pe copiii Dvs. asupra faptului că a se conecta în reţea cu necunoscuţi poate fi la fel de periculos ca şi faptul de a întâlni respectivele persoane în realitate, pe stradă;
- Educaţi-i pe copiii să nu răspundă mesajelor electronice cu un conţinut vulgar, obscen sau ofensator;
- Explicaţi-le că poate fi periculos faptul de a completa formulare electronice fără acordul Dvs.;
- Stabiliţi cu ei timpul pe care îl pot petrece în reţea şi nu consideraţi calculatorul un fel de „baby-sitter”;
- Instalaţi pe calculatorul copiilor programe-filtru care nu permit accesarea unor site-uri periculoase. Astfel de programe pot fi descărcate, printre altele, de la următoarele adrese:www.surfwatch.com, www.cyberpatrol.com.
Recomandări pentru prevenirea agresiunilor fizice, tâlhăriilor
Reacţiile persoanelor care acţioneaza prin violenţă sunt imprevizibile. Sfatul nostru este să nu vă puneţi în pericol integritatea corporală sau chiar viaţa în încercarea de a reţine sau opri prin forţe proprii o astfel de persoană. Fiţi atent la derularea faptelor, ora desfăşurării, semnalmentele răufăcătorului şi alertaţi Poliţia cât mai repede posibil. Toate agresiunile au un lucru în comun: ele folosesc violenţa şi pun persoanele agresate în pericol. Agresorul nu face nici o distincţie între un tânăr sau un bătrân, între o "pradă" mare sau una nesemnificativă. Luaţi-vă măsuri de protecţie contra persoanelor violente.
Pe stradă:
- Evitaţi drumurile întunecate şi parcurile izolate; folosiţi mai degrabă căi şi locuri iluminate, chiar dacă faceţi un ocol.
- Ţineţi-vă poşeta sau servieta sub braţul care este opus traficului; în aceasta maniera, hoţii nu vor putea acţiona prin smulgere.
- Dacă sunteţi atacat, abandonaţi-vă valorile; nu vă puneţi niciodată viaţa în pericol.
- Evitaţi (ca pieton sau/şi conducător auto) situaţiile violente de pe stradă.
- Când observaţi că sunteţi urmărit/urmărită de un individ (sau mai mulţi), deplasaţi-vă prin zone intens circulate chiar dacă acest lucru presupune schimbarea traseului şi adresaţi-vă primului poliţist întâlnit.
- Nu vă afişaţi ostentativ cu obiecte de valoare (lănţişoare, brăţări).
- Nu vă lăudaţi persoanelor necunoscute sau amicilor ocazionali cu valorile pe care le aveţi la dumneavoastră.
- Evitaţi transportarea unor sume mari de bani dacă nu vă luaţi măsuri de siguranţă corespunzătoare.
- Dacă anticipaţi o eventuală agresiune, anunţaţi cât mai repede Poliţia.
- Dacă sunteţi agresaţi nu aveţi reţineri în a ţipa şi chiar a riposta fizic; o astfel de reacţie îl poate determina pe infractor să vă lase în pace şi să părăsească în grabă locul.
În spaţiile comune ale imobilelor:
- Nu permiteţi persoanelor străine să intre în locuinţa dumneavoastră, indiferent de motivele evocate.
- La intrarea într-un imobil fiţi foarte atenţi dacă în hol sau în zonele întunecate nu se află persoane suspecte, pretabile la comiterea de infracţiuni. Nu staţi cu spatele spre acele locuri.
- Orice persoană necunoscută care staţionează fără motiv în spaţiile comune ale blocurilor trebuie îndepărtate de urgenţă. Alertaţi mai mulţi vecini, iar dacă este cazul apelaţi la cea mai apropiată unitate de Poliţie sau la telefonul 112.
- Folosiţi orice motiv pentru a evita să urcaţi în lift cu persoane necunocute. Nu vă lăsaţi păcăliţi de îmbrăcămintea elegantă a acestora. Dacă este cazul, apelaţi la uşa unui vecin de la parter. Instruiţi-vă în acest sens şi copiii.
- Când liftul nu funcţionează, fiţi atenţi la cei care urcă sau coboară de la etaj, mai ales între parter şi etajul 1 sau între etajele 1 si 2.
- Luminile de la intrarea în bloc şi din faţa liftului trebuie să rămână aprinse odata cu lăsarea întunericului.
- Închideţi uşa imobilului dupa ora 22 sau protejaţi imobilul cu un interfon.
- Dacă sunteţi agresaţi, nu aveţi reţineri în a ţipa şi chiar a riposta fizic. O astfel de reacţie îl poate determina pe agresor să vă lase în pace şi să părăsească imobilul.
În restaurante:
- Pastraţi la dumneavoastră doar sume de bani de care aveţi nevoie.
- Nu lăsaţi niciodată să se vadă câţi bani aveţi la dumneavoastră.
- Evitaţi dialogul cu persoanele în stare de ebrietate şi nu vă lăsaţi provocate de ele.
- Nu lăsaţi nesupravegheate geanta, haina, precum şi alte bunuri de valoare pe care le aveţi asupra dumneavoastră.
- Nu fiţi niciodată solidari cu grupurile care provoacă manifestări violente.
STOP FURTURILOR DIN BUZUNARE ŞI GENŢI!
NU le uşura treaba celor care fura din buzunare… NU lua sume mari de bani la tine! Când mergi la cumpărături, manevrează banii in interiorul genţii! NU „arăta” hoţilor câţi bani ai la tine! ŢINE portofelul într-un buzunar interior!
O secundă de neatenţie….si rămâi fără bani sau fără acte!
Apelează de urgenţă 112 !
STOP TÂLHĂRIILOR!
Ştiai că... TÂLHĂRIA este furtul săvărşit prin întrebuinţarea de violenţe şi ameninţări...si se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 18 ani?
ATENŢIE!!! Nu afişa ostentativ obiecte de valoare (telefoane, bijuterii), poţi rămâne fără ele! Dacă eşti atacat abandonează bunurile pentru a nu-ţi pune viaţa în pericol! Siguranţa poşetei să fie o preocupare permanentă pentru tine! Dacă eşti agresat, ţipă! Cineva va auzi şi îţi va sări în ajutor!
STOP TÂLHĂRIILOR LA CASE DE AMANET/ BĂNCI
Infractorii vizează locuri unde se manipulează sume mari de bani sau valori! O secundă de neatenţie din partea angajaţilor şi infracţiunea se poate produce!
ATENTIE!
Dacă lipseşti pentru puţin timp, asigură uşa de acces in magazin! Încearcă sa reţii unele semnalmente ale atacatorilor! Acest lucru poate ajuta poliţiştii la identificarea rapidă a acestora.
STOP FURTURILOR DIN LOCUINŢE!
Un geam deschis….O uşă neasigurată…sunt „invitaţii” pentru hoţi! Spune NU vânzătorilor ambulanţi! Pot fi infractori care vizează locuinţa! Asigura ferestrele cu gratii daca locuieşti la parter sau la casa! Dacă pierzi cheia, schimbă imediat yala! Cere persoanelor necunoscute care suna la uşa ta, să se legitimeze! Evită să discuţi cu persoane necunoscute despre bunurile de valoare pe care le ai în locuinţă!
PROTEJEAZĂ-ŢI AUTOTURISMUL!
Nu lăsa la vedere, in interiorul maşinii, obiecte de valoare sau tentante (telefoane, borsete, genţi). Dotează-ti autoturismul cu un sistem de alarmă! Nu lăsa portiera neasigurata chiar daca părăseşti maşina câteva momente!
Inscripţionaţi numărul de înmatriculare al autoturismului pe obiecte uşor demontabile (jante, casetofoane, baterie, aparate antiradar) pentru a le recunoaşte uşor în cazul unui furt.
VIOLENŢA ÎN FAMILIE ESTE PEDEPSITĂ DE LEGE!
Nimeni nu are dreptul de a te abuza fizic, sexual sau emoţional! Dacă violenţa fizică s-a produs, mergi la Serviciul medico-legal în maxim 48 ore de la producerea agresiunii pentru constatarea acesteia şi eliberarea unui certificat medico-legal. Cu fiecare împăcare, violenţa va deveni tot mai mare! Copiii, prin simplul fapt că sunt martori la violenţă, vor fi afectaţi pe planul dezvoltării fizice si psihice.
Traumele suferite sunt adeseori ireversibile !
STOP VIOLENŢEI ÎN ŞCOALĂ!
Ştiai că... LOVIREA sau alte violenţe se pedepsesc cu închisoare sau cu amendă? Nu încerca să-ţi faci dreptate singur, mai ales cand esti amenintat! Nu lega prietenii cu persoane care au un comportament deviant! Nu imita actele lor de bravura si gândeşte-te la posibilele consecinţe
ale acţiunilor pe care le iniţiază!. Atenţie! Curiozitatea manifestată faţă de consumul de băuturi alcoolice si droguri se poate transforma în dependenţă si generează deseori un comportament agresiv si neplăcut.
STOP PORNOGRAFIEI INFANTILE PE INTERNET
INTERNETUL…deschide noi orizonturi pentru copii.
Dar RISCURILE?
Le conştientizăm?
NU îţi dezvălui identitatea pe internet!
NU posta poze personale sau de familie!
NU discuta cu străini pe Messenger!
Purtaţi discuţii cu copiii pe teme care ar putea fi tentante pe internet! Astfel, le potoliţi curiozităţile!
„Supravegheaţi” copiii când navighează pe internet!
Dacă s-a produs un abuz pe internet, accesaţi site-ul www. safernet.ro
INFORMEAZĂ-TE PENTRU A PROTEJA COPIII!